Moderni homofobia ja puuvillakatto

 Seta ry on Suomen suurin yhdistys, joka ajaa LHBT-ihmisten oikeuksia. Seta kuvailee kotisivuillaan tavoitteitaan näin: Setan tavoitteena on tasa-arvoinen elämä kaikille ”riippumatta ihmisten seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuoli-identiteetistä tai sukupuolen ilmaisusta.” (Seta ry, n.d.) Tässä blogitekstissä käsittelen Setan ongelmallista käsitteiden määrittelyä ja miten se edistää modernia homofobiaa. 

Seta määrittelee seksuaalisen suuntautumisen ominaisuutena, joka määrittää kehen rakastuu, tai kehen tuntee emotionaalista ja/tai eroottista vetovoimaa. Tämä perustuu sukupuoleen, joka Setan määritelmän mukaan on ”yksi ihmisten luokittelun kategoria ja juridinen määre. Se on jatkumo, joka koostuu erilaisista geneettisistä, kehityksellisistä, hormonaalisista, fysiologisista, psykologisista, sosiaalisista ja kulttuurisista ominaisuuksista.” Lähemmin ei kuitenkaan määritellä sitä, mitkä kaikki ominaisuudet kuuluvat näihin sukupuolen eri ulottuvuuksiin. Sukupuolesta mainitaan myös, että se on monelle tärkeä identiteetti.

Setan määritelmä seksuaaliselle suuntautumiselle vaikuttaa ristiriitaiselta. Samanaikaisesti todetaan, että: 

1.  Seksuaalinen suuntautuminen perustuu sukupuoleen, joka biologisten ominaisuuksien lisäksi muodostuu myös sosiaalisista ja kulttuurisista tekijöistä. Ne voivat muuttua ajan kuluessa ja voivat olla erilaisia riippuen henkilön psykologisesta ja sosiokulttuurisesta tilanteesta,

2. Sekä seksuaalinen suuntautuminen että sukupuoli ovat asioita, jotka jokainen voi, ja jotka jokaisella on oikeus, itse määritellä ja ilmaista,

3. Seksuaaliseen suuntautumiseen ei voi henkilökohtaisella valinnalla vaikuttaa. (Seta ry, 2021) 

Nämä asiat eivät loogisesti voi olla samaan aikaan tosia, koska ulkopuolisten on mahdotonta tietää, mitä muiden päässä liikkuu, tai miten he kokevat sukupuolen sosiaalisena ja kulttuurisena ilmiönä. Seksuaalinen halu ei myöskään voi perustua itsemäärittelyyn, sillä se tapahtuu usein (ainakin alussa) vaistonvaraisesti reaktiona toisen henkilön fyysisiin ominaisuuksiin, joihin ei voi itsemäärittelyllä vaikuttaa. 

Tämä on suora sitaatti Setan nettisivuilta: ”Moni lesbotyttö ja -nainen on harrastanut ja harrastaa seksiä miesten kanssa, mutta identifioi silti itsensä lesboksi. Seksuaalinen suuntautuminen identiteettinä ei siis ole suoraan suhteessa seksikäyttäytymiseen.” Luonnollisesti minä aitona lesbonaisena en ole samaa mieltä tämän kanssa. 

Tästä pääsenkin aiheeseen ”Cotton Ceiling”. Käsitteellä  tarkoitetaan ”cis-ihmisten sosiaalista estettä hyväksyä transihmisiä seksuaalisiksi tai romanttisiksi kumppaneiksi”. (Your Dictionary, n.d.) Termi ”cotton ceiling” perustuu termiin ”glass ceiling” eli lasikatto, joka on kielikuva naisten tai vähemmistöjen vaikeuksille edetä urallaan korkeampiin asemiin. (Merriam-Webster, n.d.) Käsitteessä ”cotton ceiling” sanalla ”cotton” (suomeksi puuvilla) tarkoitetaan henkilön alushousuja. Se siis vihjaa, että transhenkilöiden tulisi murtaa tämä ”puuvillakatto”, jonka esimerkiksi homoseksuaaliset naiset asettavat heille torjumalla heidän romanttiset tai seksuaaliset lähestymisensä.

Tällaisilla puheilla on normalisoitu idea, että kaikkien tulee hyväksyä transihmiset seksielämäänsä riippumatta siitä, millainen anatomia tai biologinen sukupuoli näillä transihmisillä on. Tämä sotii suoraan ruumiillista itsemääräämisoikeutta vastaan, sillä se tarkoittaa, että lesbonaisten tulee hyväksyä transnaiset, oli näillä sitten miehinen anatomia tai ei, romanttiseen tai seksuaaliseen elämäänsä. Jos he eivät niin tee, ovat he moraalittomia ja vihamielisiä. Lesbonaiset esitetään kerta toisensa jälkeen ”transfobisina” tai ”vaginafetisisteinä”, kun he ilmaisevat, etteivät ole kiinnostuneita transnaisista. Tätä tapahtuu erityisesti verkossa. Alla olevat kuvat ovat kuvakaappauksia Twitteristä.Lisää esimerkkejä tästä löytyy täältä:

https://lesbian-rights-nz.org/shame-receipts/

https://lesbianmetoo.com/category/cotton-ceiling/

https://terfisaslur.com/cotton-ceiling/ 

Tällainen puhe on looginen jatkumo ajatukselle, että sukupuoli on sosiaalinen identiteetti, eikä biologinen realiteetti. Totuus on, että minä lesbonaisena en voi vaikuttaa seksuaaliseen suuntautumiseeni. Mikään maailmassa ei voi saada minua viehättymään tai haluamaan seksuaalista suhdetta sellaisen ihmisen kanssa, jolla on miehinen anatomia. Eikä minua pitäisi leimata vihamieliseksi tai ”vaginafetisistiksi” tämän tosiasian vuoksi.

Minun mielestäni on klassista homofobiaa sanoa, että lesbonainen voi tuntea vetoa henkilöön, jolla on miehen keho. Juuri niin sanovat homoseksuaalien eheytysterapiaa harjoittavat terapeutit. On todistettu, että eheytysterapia ei toimi, ja että se aiheuttaa suurta kärsimystä ”potilaalle” (YK, 2020). Jotkut LHBT-aktivistit jopa sanovat, että transnaisten keho on usein identtinen naiskehon kanssa. Mutta koska suurin osa transnaisista säilyttää miehiset genitaalinsa, on epärehellistä väittää, että näillä transnaisilla on keho, joka vastaa biologisen naisen kehoa. (FPFW, 2018) 

Koska Seta on mukana normalisoimassa puhetta siitä, että sukupuoli on sosiaalinen ja kulttuurinen ilmiö, johon voi itseidentifioida, koen, että Seta ei tue minun oikeuksiani lesbona. Seta on suoraan osallisena homofobisen vihapuheen, kuten ”cotton ceiling” -ilmiön, levittämisessä.

Homous ja lesbous eivät ole itsemäärittelykysymyksiä. En valinnut lesboutta, enkä voisi muuttaa seksuaalista suuntautumistani, vaikka haluaisin.


– suomalainen lesbo, 25 v 

Lähteet:

www.seta.fi, n.d., Järjestö, Seta ry, viitattu: 21.5.2021, osoitteessa: https://seta.fi/jarjesto/

Marita Karvinen, n.d, Seksuaalinen suuntautuminen, Seta ry, viitattu: 20.5.2021, osoitteessa: https://seta.fi/sateenkaaritieto/seksuaalinen-suuntautuminen/

www.seta.fi, 2021, Sateenkaarisanasto, Seta ry, viitattu: 20.5.2021, osoitteessa: https://seta.fi/sateenkaaritieto/sateenkaarisanasto/

www.merriam-webster.com, n.d., Glass ceiling, Merriam-Webster, viitattu: 21.5.2021, osoitteessa: https://www.merriam-webster.com/dictionary/glass%20ceiling

United Nations Human Rights, 2020. , Report on conversion therapy, OHCHR, viitattu: 21.5.2021, osoitteessa: https://www.ohchr.org/EN/Issues/SexualOrientationGender/Pages/ReportOnConversiontherapy.aspx

FPFW, 2018, The vast majority of male-born transwomen still have a penis, viitattu: 20.5.2021, osoitteessa: https://fairplayforwomen.com/penis/

Your Dictionary, n.d., Cotton ceiling, viitattu: 21.5.2021, osoitteessa: https://www.yourdictionary.com/cotton-ceiling

2 vastausta artikkeliin “Moderni homofobia ja puuvillakatto

  1. Aika paljon kertoo nykyisestä ilmapiiristä sekin, että on pitänyt kerätä valtavia kuvakaappausten kokoelmia pelkästään sen takia, etteivät ihmiset halua uskoa koko ilmiön todellisuuteen. ”Ei kukaan sano noin”, ”ei kukaan pakota ketään”, jne. ovat yleisimmin kuultuja vastauksia, kun tätä aihetta yritetään tuoda esiin, vaikka samalla sitä väläytellään jo BBC Newsin ja Hesarin tasoisessa mediassa.

    Homomiesten vastaava on Google Kuvat -palvelussa otsikolla ”Woke Homophobia: Anti-Gay Hatred & Boxer Ceiling Abuse from Trans Activists & Gender-Identity Ideologues”. Sinne pääsee esim. amerikkalaisen Lesbian & Gay Liberation Front -ryhmän sivustolta:

    https://www.lglf.org/the-boxer-ceiling.html#/

    Olen kannustanut ihmisiä vierittämään sivua ensin alaspäin pelkästään aineiston laajuuden käsittämiseksi. Tuhansia viestejä yhdestä ja samasta aiheesta, eli homomiesten (cis gays, cisfags, jne.) haluttomuudesta suhteisiin biologisten naisten kanssa. Temaattisesti kun lähtee erittelemään viestien sisältöä, löytyy kaikkea mahdollista homomiesten ”vaginafobian” ilkkumisesta aina suoraan väkivallalla uhkailuun.

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: