LHB-Liiton kirjapiirin kevään lukulista

Lämpimästi tervetuloa LHB-Liiton kirjapiiriin! Jäsenet pääsevät osallistumaan ottamalla yhteyttä sähköpostitse. Kirjapiiriin voi osallistua kertaluonteisesti.

Katso lisää tietoa piiristä sen sivuilta: https://lhb-liitto.fi/kirjapiiri

Tarkemmat tiedot kevään 2023 kirjapiirien tapaamispaikoista julkaistaan piirin omalla Discord-palvelimella. Samaisella palvelimella päätetään myös tulevien kirjapiirien ajankohdista ja lukemistoista sekä pidetään etätapaamiset. Livetapaamisiin voi myös ilmoittautua sähköpostitse, jolloin ei tarvitse liittyä Discordiin. Tervetuloa mukaan!


HELMIKUUN 2023 KIRJA: Ulos kaapista – Tositarinoita homoseksuaalisuuden kohtaamisesta / toim. Marja-Leena Parkkinen / 2003

PAIKKA JA AIKA: Helsingissä LA 4.2.2023 klo 16:00

Sivuja: 304, Kuunneltavissa: ei

Kustantajan sivuilta: ”Homoseksuaalisuus oli rikos vuoteen 1971 saakka, ja sairausluokituksesta se poistettiin 1981. Samaa sukupuolta olevat saivat oikeuden rekisteröidä parisuhteensa vasta vuonna 2002. Homous ja lesbous on koko perheelle usein ahdistava ja vaikeasti hahmottuva asia. Monesti samaa sukupuolta olevien rakkaus mykistetään: puuttuu yhteinen kieli ja ymmärrys.

Tässä kirjassa seksuaalisen suuntautumisensa tunnistaneet ja heidän vanhempansa kertovat, miltä kaapista ulostulo tuntuu. Joukko on kirjava ja kaikenikäinen. Kirja toimii peilinä ja antaa sanoja uudessa ja hämmentävässä tilanteessa. Kaikki tunteet ovat läsnä: pelko, syyllisyys, häpeä, viha, rakkaus, halu ja luottamus.

Mutta suurin niistä on rakkaus. Sateenkaarimaailma kasvaa koko ajan. Sitä ovat rakentamassa nuoret ja ennakkoluulottomat ihmiset.

Kirjan lopussa on sosiologi Kati Mustolan kirjoittama homoseksuaalisuuden historiikki sekä yhteiskuntatieteiden tohtori Olli Stålströmin kriittinen artikkeli psykoanalyyttisten teorioiden homoseksuaalisuutta koskevista virheoletuksista.”


MAALISKUUN 2023 KIRJA: Kainin tytär / Pirkko Saisio / 1984

PAIKKA JA AIKA: Turussa LA 4.3.2023 klo 16:00

124 sivua, kuunneltavissa: ei

Kuvaus kirjasta Ulos Kaapista (2003): ”Musiikinopettaja Riskun ja hänen oppilaansa Annan suhteen kuvaus, jota on sanottu ensimmäiseksi vakavaksi suomalaiseksi kertomukseksi lesborakkaudesta.”

Luonnehdinta Ylen artikkelikokoelmasta Suomi 101: ”Pirkko Saision Kainin tytär -teos raamatullisine viittauksineen herätti ilmestyttyään voimakasta keskustelua naisen seksuaalisuudesta.

Naisen perinteisen roolimallin murtaminen oli vielä 1980-luvulla vaikeaa. Saision teoksen tarina kahden naisen rakkaussuhteesta osoittaa, kuinka tuskallista oli etsiä elämälle ja rakkaudelle muotoa perhekeskeisyyden puristuksessa.

Vasta 1980-luvun alussa homoseksuaalisuus lakkasi olemasta virallisesti sairaus Suomessa. Kymmenisen vuotta aiemmin se oli poistettu laista rangaistavana tekona. Raamatulliset viittaukset ja uskonnollisuuden pohdiskelu lisäsivät torjuntaa kirjaa kohtaan.”

Ylen retrospektiivi kirjasta: https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/01/03/pirkko-saisio-kainin-tytar-minkalaista-naisten-valinen-rakkaus


HUHTIKUUN 2023 KIRJA: Trans / Helen Joyce / 2022

PAIKKA JA AIKA: Etänä, TI 4.4.2023 klo 18:00

352 sivua, kuunneltavissa: kyllä (englanniksi Audiblessa)

Kuvaus: ”Biological sex is no longer accepted as a basic fact of life. It is forbidden to admit that female people sometimes need protection and privacy from male ones. In an analysis that is at once expert, sympathetic and urgent, Helen Joyce offers an antidote to the chaos and cancelling.”

About the Author: ”Helen Joyce is a senior staff journalist at The Economist, where she has held several positions, including Britain editor, Finance editor and International editor. Before joining The Economist in 2005 she edited Plus, an online magazine about mathematics published by the University of Cambridge. She has a PhD in mathematics from University College London.”


TOUKOKUUN 2023 KIRJA: Gentleman Jack: The Real Anne Lister – The Official Companion to the BBC Series / Sally Wainwright / 2019

PAIKKA JA AIKA: Helsingissä LA 6.5.2023 klo 16:00

306 sivua, kuunneltavissa: kyllä (englanniksi Audible)

Kustantajan kuvaus: “The real Anne Lister, and the official companion to the hit BBC series created by Sally Wainwright and starring Suranne Jones.

In Gentleman Jack, historian and series consultant Anne Choma draws from the explosive diaries of Anne Lister to recreate the life and times of one of the most fascinating figures of the 19th century. Anne’s remarkable diaries, partly written in a secret code, detailed her innermost thoughts on everything from sex, menstruation and money to relationships, politics and society. As Choma shows, they have opened up a previously unknown world to us.

Fearless, charismatic and determined to explore her lesbian sexuality, Anne forged her own path in a society that had no language to define her. This is the real Gentleman Jack, following Anne from her crumbling ancestral home in Yorkshire to the glittering courts of Denmark as she resolves to put past heartbreak behind her and find herself a wife. The official companion to the first series, it also features unpublished journal extracts decrypted for the first time, as well as a foreword by series creator Sally Wainwright.”

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: