Gentleman Jack – Neljä näkökulmaa suosittuun TV-sarjaan

Neljä LHB-Liiton jäsentä kirjoitti arvostelun suositusta BBC:n draamasta Gentleman Jack. Kaikki olivat yksimielisiä siitä, että sarja on laadukasta katsottavaa kaikille, sukupuoleen ja seksuaalisuuteen katsomatta. Mitä mieltä sinä olit sarjasta? Kirjoita kommentteihin oma arvostelusi!

Gentleman Jackin juoni seuraa hieman muista lesbosarjoista poiketen vanhemman lesbonaisen, Anne Listerin, vaimonmetsästysreissua. Ihaniin hörhelömekkoihin pukeutuneiden 1800-luvun vaimoehdokkaiden lisäksi tarinassa päästään ihailemaan myös Listerin bisnestaitoja tämän luoviessa kaivostoiminnan parissa. Uniikkia tarinassa on se, että se pohjautuu tositarinaan ja hävyttömiin päiväkirjoihin, jotka löydettiin kauan Anne Listerin kuoleman jälkeen. Nautin sarjassa äärimmäisen paljon päähenkilön karismaattisuudesta, ja tämän kyvyistä hallita sosiaalisia tilanteita – kukkoilijat ja kettuilijat saivat aika nopeasti jauhot suuhun. Ehkä eniten kuitenkin pidin tarinan realistisuudesta, sillä siinä kuvataan erityisen hyvin myös yksinäisyyttä ja ulkopuolisuuden tunnetta, joihin moni lesbo voi samaistua.

Nippelitieto: sarjan alkutunnarin on säveltänyt, laulanut ja soittanut lesbopariskunta.

Lesbonainen, 22v

Setänsä perijättärenä Anne Listerillä on aikakaudelleen harvinainen mahdollisuus elää itsenäisenä naisena ja sukunsa tiluksien hallinnoijana. Kuvassa hänen perheensä, joista suurimman vaikutelman tekee hänen avarasydäminen tätinsä (Gemma Jones).

Aito historiallinen hahmo Anne Lister herää eloon tässä erinomaisessa BBC:n pukudraamassa, joka perustuu Listerin päiväkirjoihin.

Gentleman Jack on laadukkain sarja, mitä olen pitkään aikaan katsonut. Hahmot tuntuvat todella aidoilta. Erityismaininta siitä, että näyttelijät eivät ole muovisia samalla muotilla tehtyjä, mikä tuntuu olevan nykyään monen sarjan huono puoli. Erityisen loistava roolissaan on Listeriä näyttelevä Suranne Jones, jonka vilkaisut ”yleisöön” saavat tuntemaan, että olemme itse seuraamassa Listerin jalanjälkiä. Autenttisuutta tuo myös se, että kaikki tapahtuu oikean Anne Listerin kotiseudulla, missä sarja on kuvattu. Lähdemateriaalin kunnioittamiseen on siis todella panostettu.

Anne Lister tuntuu hämmästyttävän modernilta hahmolta 1700-luvun lopun ja 1800-luvun alun Englannissa. Hän oli todellakin oman tiensä kulkija joka asiassa. Samalla hän on erittäin karismaattinen. Sarja kertoo hänen tarinansa rehellisesti aliarvoimatta katsojaa.

Vahva suositus.

Bi-nainen 37-v

”Yleisesti on myönnetty todeksi, että hyvissä varoissaan oleva naimaton mies tarvitsee välttämättömästi rinnalleen vaimon.” Sarjan Anne Lister ei ehkä ole mies (eikä välttämättä kaikkein nuorimmasta päästäkään), mutta se ei tarkoita, että hän aikoisi lyödä laimin tuota aikakautensa, Jane Austenin kieli poskessa kiteyttämää odotusta. Kuvassa hänen kosiskelemansa herkkätuntoinen neiti Ann Walker (Sophie Rundle), toinen itsenäisesti varakas perijätär.

”England is barely big enough to contain her.”

Voi pojat, mistä edes aloittaisi. Katsoin sarjan ensimmäisen kauden, kun en eräänä tylsänä iltana keksinyt muutakaan katsottavaa. Ilman taustatutkimusta katsottu ensimmäinen jakso oli hieman hämmentävä mutta äkkiä sarja sitten vei mennessään.

Suranne Jonesin näyttelemä Anne Lister on elämää suurempi hahmo, johon on vaikea olla ihastumatta, oli oma seksuaalinen suuntautuminen sitten mikä tahansa. Lister on paras mahdollinen esikuva kenelle tahansa naiselle ja miehellekin. Hän ottaa oman tilansa, pitää päänsä ja harppoo minne haluaa hypnoottisen taustamusiikin tahdissa takinliepeet liehuen. Hän ei pyytele anteeksi, ei uhraa omaa hyvinvointiaan muiden vuoksi, ei kainostele, mielistele eikä nolostele. Hän kaataa naisia ja uhmaa miehiä, menee minne lystää ja tekee mitä haluaa. Kaikki tämä 1800-luvun Englannissa, jossa naisen asema oli heikko ja asenneilmapiiri vahvasti itsenäisiä naisia vastaan.

Voi, uskaltaisinpa itse olla edes puoliksi oman elämäni Anne Lister!

Heteronainen, 48v

Sarjan Anne Lister pitää puolensa, tulivat hänen vastustajansa sitten tunkeilevan sukulaisen, näennäisherrasmiehen tai juopottelevan työntekijän muodossa.

Kaiken kaikkiaan Gentleman Jack on virkistävän vanhanaikainen sarja, joka ei tuhlaa aikaansa katsojan uudelleenkouluttamiseen. Kun näin ensimmäiset promokuvat sarjan päähenkilön yksilöllisen valikoivasti ristiin pukeutuvasta tyylistä, pelkäsin, että historiallisen Anne Listerin inspiroima hahmo olisi ajan henkeä jahdaten modernisoitu jonkinlaiseksi muunsukupuolisuuden sankarittareksi. Sarjan Anne ei kuitenkaan ahdista itseään tai muita erikoispronomineilla, haaveile rintojensa irti leikkaamisesta saati kiellä omaa sukupuoltaan. Hän on pikemminkin inspiroiva esimerkki rohkeasti omana yksilönään elämisestä aikakautena, joka oli meidän suvaitsevaista aikaamme paljon ahtaampi – ilman tarvetta uusille, loppujen lopuksi yhtä rajoittaville sukupuolilokeroille.

Näyttelijä Suranne Jonesin ilmiömäisesti tulkitsema Anne Lister sattuu olemaan naisia rakastava nainen, mutta hän on myös konservatiivi, (omalaatuisesti) kristitty, henkevän älykäs maailmaa nähneen aristokraattiseen tyyliin, isällinen kaitsija alustalaisilleen ja palvelijoilleen sekä keskiluokkaisen uuttera lukuisine uhkarohkeine liiketoimineen. Ei ihme, että hänen lannistumattoman elämäniloinen, stereotyyppejä kaihtava hahmonsa on inspiroinut useita vanhempia naisia tulemaan ulos kaapista lesboina ja elämään omana itsenään, kuten käy ilmi esimerkiksi tästä BBC:n tuoreesta dokkarista.

Valitettavasti dokkarin katselu näyttää olevan aluerajoitettu. Niille, joilla on sopiva yhteys: https://www.bbc.co.uk/iplayer/episode/m0017pdf/gentleman-jack-changed-my-life

Ehkäpä neiti Listerin kaikenlaiselle uhriutumiselle vieras esimerkki on useimmille meistä epärealistinen: ”Olet kuin luonnonvoima”, eräs hahmo hämmästeleekin häntä toisen kauden alussa. Mutta, kuten myöhemmin saamme kuulla, ei edes Anne Lister syntynyt maailmaan valmiina, kuin jumalatar Athene konsanaan isänsä Zeuksen otsasta: Matka omaksi yksilökseen – ja rohkeus elää itselleen uskollisesti – on pitkä ja kivikkoinen, eikä suvaitsevaisinkaan yhteiskunta voi lopulta tehdä sitä täysin meidän puolestamme. Sanoisin, että tänä uhrien ja uhriutumisen aikakautena me kaikki voisimme ottaa vähän mallia Gentleman Jackilta.”

Nimimerkki Vergiliuksen arkku, keski-ikäinen homomies

LHB-Liiton raati oli sarjasta yksimielisen positiivinen, mutta mitä mieltä te olette? Kirjoittakaa meille mietteenne ja vaikutelmanne alapuolelle! Ja jos haluaisitte jakaa ajatuksia muista LHB-väkeä koskettavista sarjoista, elokuvista tai kirjoista, me otamme vastaan arvosteluja myös laajemmin.

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: