LHB-Liitto ry lähetti 29.8.2022 kaikille kansanedustajille sähköpostitse järjestömme kannanoton translain uudistuksesta (Laki sukupuolen vahvistamisesta). Voit lukea viestin kokonaisuudessaan alta.
Arvoisa kansanedustaja,
Toivomme, että tutustutte näkemykseemme translain uudistuksesta, joka esitellään eduskunnalle viikolla 35. LHB-Liitto ry on yhdistys, joka antaa äänen seksuaalivähemmistöille eli lesboille, homoille ja biseksuaaleille. Olemme poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton yhdistys. Järjestämme seksuaalivähemmistöille suunnattua toimintaa, ylläpidämme blogia ja jaamme tietoa. Aloitimme toimintamme toukokuussa 2021. Kaikki asiaamme kannattavat täysi-ikäiset ovat tervetulleita yhdistyksen jäseneksi.
Näkemyksemme lakiuudistuksesta ”Laki sukupuolen vahvistamisesta” -luonnoksen lausuntopyynnön diaarinumero: VN/1070/2021
- Lisääntymiskyvyttömyysvaatimuksen poistaminen laista on tervetullut uudistus. Tämänkaltaisia muotoiluja ei tule olla laissa mihinkään ihmisryhmään liittyen.
- Juridisen sukupuolen muuttamisen tulee olla jatkossakin mahdollista vain diagnoosin saaneille transsukupuolisille. Transsukupuolisten huomioiminen omana erityisryhmänään vaikeutuu, jos käytännössä kuka tahansa voi jatkossa olla halutessaan “transsukupuolinen”, juridiselta sukupuoleltaan muuta kuin syntymäsukupuoleltaan. Tällaiset henkilöt voisivat esimerkiksi esiintyä transsukupuolisten edustajina, eikä kukaan ulkopuolinen voisi erottaa toisistaan transsukupuolista ja henkilöä, joka esittää olevansa sellainen.
- Lakiuudistus jättää epäselväksi sen, keiden etua tai oikeuksia sillä käytännössä yritetään edesauttaa. Viimeaikainen mediakeskustelu on hämärtänyt sen, mitä transsukupuolisuus oikeastaan on ja keitä transsukupuoliset ovat. Perinteisesti transsukupuolisella on tarkoitettu henkilöä, joka kärsii ruumiinkuvan häiriöstä ja siihen liittyvästä syvästä ahdistuneisuudesta (dysforia). Kyseisestä tilasta kärsivät ihmiset ovat haavoittuvassa asemassa oleva ihmisryhmä. Psykiatrisesta kehonkuvahäiriöstä kärsivän henkilön tilassa avainasemassa ovat hänen fyysiset sukupuoliominaisuutensa, ja hänelle fyysisellä sukupuolella on oleellisen tärkeä merkitys. Transsukupuolisen sukupuolenkorjaushoidot tähtäävät fyysisen sukupuolen muokkaamiseen ja tavoitteena on elämä vastakkaisen biologisen sukupuolen roolissa. On vaikea nähdä, miten juridisen sukupuolen vaihtaminen ilman ulkoisia muutoksia edistäisi kyseisen henkilön hyvinvointia.
- Olemme kuulleet näkemyksiä siitä, että myös niillä transsukupuolisilla, jotka eivät halua mitään fyysisiä muutoksia, tulee olla oikeus vaihtaa juridinen sukupuolensa. On vaikea nähdä, miten nämä henkilöt hyötyisivät siitä, että tilanteissa, joissa henkilötodistus tulee esittää, he joutuisivat toistuvasti selittämään, miksi henkilötunnus ei vastaa esimerkiksi viranomaisen havaintoa henkilön sukupuolesta.
- Seksuaalivähemmistöjä edustavana järjestönä olemme huolissamme myös siitä, miten juridisen sukupuolen itsemäärittelyoikeus voisi vaikuttaa välillisesti asenneilmapiiriin seksuaalivähemmistöjä kohtaan. Lakiuudistus vahvistaa yhteiskunnallisessa diskurssissa nykyisin esiintyvää käsitystä siitä, että sukupuoli ei kytkeytyisi fyysiseen todellisuuteen vaan yksilön sisäisiin tuntemuksiin. Järjestömme määrittelee homoseksuaalisuuden romanttiseksi ja seksuaaliseksi kiinnostukseksi samaa biologista sukupuolta oleviin ihmisiin. LHB-Liittoa on tämän vuoksi syytetty transfobiasta. Ilmiö on kansainvälinen. Homo- ja biseksuaalien syyllistäminen seksuaalisesta suuntautumisestaan on homo- ja bifobiaa. Käsitys siitä, että sukupuoli perustuu yksilön sisäiseen kokemukseen itsestään, on homo- ja biseksuaalien oikeuksien kannalta valtava askel taaksepäin.
- Juridisen sukupuolen muuttaminen itseilmoitusasiaksi vaikeuttaa olennaisesti tasa-arvotyötä: sukupuoli tarkoittaa sisäisiä tunnetiloja eikä fyysistä todellisuutta. Tämä heikentää naisten, homoseksuaalien ja transsukupuolisten asemaa: näille ryhmille fyysisellä sukupuolella ja sen ulottuvuuksilla on ratkaisevan tärkeä merkitys.
- Sukupuolivaikutusten laaja arviointi tulee ehdottomasti tehdä ennen uuden lain hyväksymistä. Arviointia ei ole tehty lakia valmistellessa, vaikka hallituksen tasa-arvo-ohjelmassa 2020–2023 sanotaan ”Sukupuolivaikutusten arvioinnin tulee sisältyä kaikkien ministeriöiden alaisten hallinnon toimintoihin”.
LHB-Liitto ry:n hallitus
One Reply to “LHB-Liiton kirje kansanedustajille translain uudistukseen liittyen”