Miksi moni homo, lesbo ja biseksuaali ei kannata nykyisten transaktivistien tavoitteita?

Tämä on vieraskynäkirjoitus, kiitos tekstin lähettäjälle!

1. Heillä on ollut sukupuolidysforiaa, joka on mennyt ohi, kun he ovat oppineet ymmärtämään ja hyväksymään homo-/biseksuaalisuutensa ja löytäneet tavan elää itselleen sopivasti sukupuolirooliodotuksista välittämättä. 

He rakastavat kehoaan nyt aikuisena ja pitävät aivan kammottavana ajatusta, että olisivat dysforian kourissa menneet hakemaan kehoaan muokkaavia hormoneja tai poistattaneet eroottista mielihyvää nyt tuottavaa kudosta. Siksi he haluavat lapsille ja nuorille osaavaa psykososiaalista tukea itsensä ymmärtämiseen ja hyväksymiseen, mihin usein mahdollisesti liittyy oman seksuaalisen suuntautumisen hyväksyminen.

2. He ovat identifioituneet aiemmin transsukupuolisiksi ja ehkä hankkineet hoitojakin – ja huomanneet, ettei se tehnyt heille hyvää. 

Englanniksi heitä kutsutaan nimellä desisters, jos luopuvat transsukupuolisesta identiteetistään ennen fyysisiä hoitoja, ja detransitioners, jos he ovat teettäneet fyysisiä muutoksia. Suomessa tällaisesta elämästä kertovat esimerkiksi tubettajat The Honesty Project (englanniksi) ja Samettiorkidea, jolla on myös blogi nimellä Musta orkidea.

3. He ylläpitävät omia seksuaalisia rajojaan. 

Monelle homolle ja lesbolle (sanojen perinteisessä merkityksessä) ja biseksuaalille seksuaalinen suuntautuminen suuntautuu toisen biologiseen sukupuoleen, ei sukupuoli-identiteettiin. He siis ovat seksuaalisesti kiinnostuneita samaa sukupuolta olevista ihmisistä ja haluavat pitää sen ympärillä omat määritelmänsä, tilansa ja pariutumisen paikkansa. Tämä on juuri LHB-Liiton idea.

4. He eivät kannata yksittäisiä transaktivistien tavoitteita jostain muusta syystä – tai pitävät niiden taustalla olevaa maailmankuvaa ongelmallisena. 

Esimerksi naisurheilijat eivät halua kilpailla naisiksi identifioituvia mieskehoisia vastaan. Näistä on kirjoittanut lisää esimerkiksi biseksuaaliksi tunnustautunut Femina Non Grata ja transmies Tulenhenki blogeissaan.

Kirjoittanut nimimerkki ExWoke


LHB-Liiton kommentti

Lämmin kiitos kirjoituksesta, ExWoke! Voimme samaistua mainitsemiisi syihin olla kriittinen transaktivismia kohtaan.  

Haluamme korostaa, ettei kritiikkimme kohdistu transihmisiin henkilöinä. Se kohdistuu tiettyihin väittämiin ja tavoitteisiin, joita jotkut transaktivistit levittävät ja edistävät koko sateenkaariyhteisön edun nimissä. Yksi esimerkki vastustamastamme tavoitteesta on juridisen sukupuolen muuttaminen ilmoitusasiaksi kaikille. Kyseisen lakiehdotuksen ongelmista on kirjoittanut osuvasti mm. Naisten Rintama ry täällä

”Lesbolla voi olla penis.”

”Biologinen sukupuoli on jatkumo.”

”Osa ihmisistä syntyy väärään sukupuoleen.”

Yllä on esimerkkejä väittämistä, joita esitetään faktoina ja joiden kyseenalaistaminen leimataan transfobiaksi. Meidän mielestämme tällainen kehityssuunta keskustelukulttuurissa on ongelmallinen. Toivomme voivamme käydä avointa ja asiallista keskustelua seksuaalisuuteen ja sukupuoleen liittyvistä aiheista. Koemme, että meillä seksuaalivähemmistöihin kuuluvilla on omanlaisemme näkökulma aiheeseen ja paljon annettavaa tähän keskusteluun.

LHB-Liitto ry:n hallitus

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: