Kopio toimintasuunnitelmasta vuodelle 2024
- Voimavarojemme mukaan järjestämme erilaista vapaa-ajan toimintaa, kuten lukupiiriä, käsityökerhoa ja/tai muita vertaistapaamisia etänä tai esimerkiksi Turussa, Helsingissä tai Tampereella.
- Keräämme kirjoituksia blogiin.
- Teemme LHB-sanaston nettisivuille.
- Voimavarojemme mukaan seuraamme erilaisia LHB-ihmisiä koskevia lainsäädäntöhankkeita (esimerkiksi eheytyslainsäädäntö) ja teemme vaikuttamistyötä.
- Voimavarojemme mukaan järjestämme järjestölle vuosijuhlat tai synttärit.
- Ylläpidämme järjestösuhteitamme erityisesti kotimaisiin järjestötoimijoihin. Seuraamme myös kansainvälistä keskustelua.
Vaikutustyö ja näkyvyys sosiaalisessa mediassa
LHB-liitto ylläpitää tilejä kolmessa sosiaalisessa mediassa: X:ssä, Facebookissa ja Instagramissa. Vuonna 2024 julkaisimme tileillämme tavalliseen tapaan poliittisia kannanottoja sekä tilannepäivityksiä liittyen yhdistyksen toimintaan sekä jaoimme yhdistyksen arvojen ja tavoitteiden kannalta merkityksellistä uutissisältöä.
Julkaisu- ja seuraajamäärän kannalta merkittävin kanavamme on edelleen viestipalvelu X, jossa julkaisimme kalenterivuoden aikana reilusti yli 100 julkaisua, uudelleenjulkaisut mukaan lukien. Suuri osa X:n viesteistä julkaistiin edelleen myös Facebookissa, usein eri formaattiin mukailtuna. Tilimme kuvakeskeisemmässä Instagramissa sen sijaan on edelleen keskittynyt lähinnä yhdistyksemme toiminnasta tiedottamiseen. Jäsenet ja muut yhdistyksestä kiinnostuneet saattoivat lukea tilannepäivityksiä yhdistyksen toiminnasta myös verkkosivujemme Ajankohtaista-osiosta.
SOMESTA
Parhaista yrityksistämme huolimatta yhdistykseltä puuttuu tällä hetkellä harjaantuneita kirjoittajia, joilla olisi ajallisia resursseja kokopitkien poliittisten kannanottojen, vastineiden ja blogijulkaisujen kirjoittamiseen. Sosiaalinen media lyhyine muotoineen on siten toiminut pääasiallisena kanavanamme kannanotoillemme ja meille tärkeille nostoille.
Vuoden 2024 aikana olemme kommentoineet sosiaalisessa mediassa esimerkiksi
- Huolestuttavia paljastuksia liittyen transhoitojen hoitosuosituksia tuottavan järjestö WPATH:in toimintakulttuuriin (18.3.)
- Iso-Britannian julkisen terveydenhuollon tutkimushankkeen tuloksia lasten ja nuorten lääketieteellisistä transhoidoista (14.4.)
- Rikkomaton -kansalaisaloitetta eheytyshoitojen kieltämisestä (12.6.)
- QX.fi:n entisen päätoimittaja Sami Montellin esiin nostamaa homojen poissulkemista Pridelta (19.7.)
- Eurooppalaisen pääkaupungin heikkenevää turvallisuustilannetta seksuaalivähemmistöille (26.11.)
- Ja seksuaalisen suuntautumisen termien kiistanalaista käyttöä Helsingin Sanomien tiedeartikkelissa. (9.11.)
Edellä mainitusta aktiivipulasta johtuen olemme julkaisseet vuonna 2024 vain kaksi kokopitkää kirjoitusta blogissamme. Vuoden aikana teimme kuitenkin valmisteluja, jotka poikinevat blogitekstejä vuodelle 2025: työstimme pitempää haastattelukokonaisuutta aiheesta ”Sukupuolidysforia ja LHB-ihmiset” ja tavoittelimme käännös- ja julkaisuoikeuksia teksteille kansainvälisesti tunnetuilta gender-kriittisiltä kirjoittajilta.
Tänä vuonna julkaisimme blogissamme seuraavat tekstit:
● ”Uudempaa suoratoistotarjontaa homo- ja bimiehille 2022–2023, osa 2”
Nimimerkki Vergiliuksen arkun 2.2. julkaistu arvostelukooste suosittujen suoratoistopalvelujen elokuvista ja TV-sarjoista. Koosteen ensimmäinen osa, joka julkaistiin joulukuussa 2023, sai myös päivityksenä muutaman lisäarvostelun.
● ”Pride-jälkiperkaus 2024: Uutisvirran hyvät, pahat ja kummat”
LHB-liiton aktiivit kommentoivat 16.7 julkaistussa katsauksessa kuluneen Pride-sesongin uutistarjontaa nyt jo kolmatta vuotta peräkkäin käytetyssä formaatissa. ”Pride-jälkiperkauksiemme” tarkoituksena on tuoda esille LHB-ihmisten näkökulmien moninaisuutta.
Jäsentapaamiset ja -viestintä
Yksi yhdistyksemme päätavoitteista on vaalia lesbojen, homojen ja biseksuaalien mahdollisuutta omaehtoiseen tapaamiseen ja järjestäytymiseen sekä varmistaa sen jatkuvuus myös tulevaisuudessa. Täten erinäisten jäsentapaamisten järjestäminen on ollut yksi toimintamme kulmakivistä myös vuonna 2024.
Vuoden aikana järjestimme seuraavat tapahtumat:
- Turussa 6.4. pidetyn vuosikokouksen lisäksi pidimme keväällä myös kaksi kirjapiiriä: yhden livenä Turussa 16.3. ja toisen etänä verkossa 4.5.
- 2.7. järjestimme Priden jälkeen -nimisen etämiitin vastaperustetulla Discord-palvelimellamme, jonka aikana keskustelimme juuri päättyneen kuukauden jättämistä vaikutelmista.
- 24.8. Järjestimme Turussa ensimmäisen Naisten iltamamme. Taustalla vaikutti paitsi halu tarjota naisjäsenillemme rennot illanistujaiset, myös tahto pienimuotoiselle vastalauseelle suhteessa kehitykseen, jossa lesboille ja binaisille perinteisesti suunnattuja tapahtumia on avattu aina siinä määrin, että niiden alkuperäinen tarkoitus on tehty tyhjäksi.
- Toinen ensimmäinen tapahtumamme laatuaan oli Helsingin teatteritapaaminen 12.10. Kävimme katsomassa Sofi Oksasen näytelmän Mansikkapaikka, jonka jälkeen suuntasimme läheiseen ravintolaan keskustelemaan esityksen jättämistä vaikutelmista ja muista ajankohtaisista aiheista.
- Päätimme vuotemme toistamiseen livetapaamisen merkeissä Turussa: Talvijuhlamme järjestettiin 14.12. Sen yhteydessä pidimme myös vuoden viimeisen kirjapiirin.
Tähän mennessä pääasiallinen jäsenillemme suunnattu kommunikaatiokanava on ollut lähestulkoon kuukausittainen uutiskirjeemme, joka jatkoi toimintaansa tavalliseen tapaan vuonna 2024. Yksi pitkäaikainen jäsentemme esittämä toive on kuitenkin ollut nettifoorumi verkkokeskustelua varten. Tähän tarkoitukseen perustimme viimein kesäkuussa vain jäsenillemme avoimen oman Discord-palvelimen. Jäsenten ja yhdistysaktiivien välinen nettikeskustelu ja ajatuksenvaihto on sujunut tähän mennessä ongelmattomasti ja hyvässä hengessä – ja tulee epäilemättä jatkumaan niin myös nyt alkavana hallituskautenakin.
Arvio toimintavuodelle asetettujen tavoitteiden onnistumisesta
LHB-liitto onnistui tavoitteissaan hyvin tai vähintään kohtuullisesti ottaen huomioon rajalliset resurssimme. Toiminnallemme keskeisten jäsentapaamisten saralla säilytimme suurin piirtein edellisten vuosien aktiivisuuden. Oman Discord-palvelimen perustaminen mahdollisti lisäksi entistä paremmin myös maantieteellisesti etäisten jäsentemme osallistumisen toimintaamme. Kuten viime vuonnakin yhdistyksen vuosijuhlat tuli pidettyä Talvijuhlan muodossa. Jatkoimme kirjoitusten keräämistä blogiin, joka realisoitui vuoden aikana yhteensä kahtena julkaisuna. Seurasimme LHB-ihmisiä koskevia lainsäädäntöhankkeita ja teimme vaikuttamistyötä – vaikkakin tänä vuonna lähinnä sosiaalisessa mediassa, esimerkiksi kommentoimalla eheytyshoidot kieltävää kansalaisaloitetta X:ssä ja Facebookissa.
Jotkut tavoitteistamme jäivät uupumaan vähäisten resurssien takia ja siksi, koska ne eivät osoittautuneet kriittisiksi kalenterivuoden 2024 aikana: Tulimme esimerkiksi siihen tulokseen, että LHB-sanaston kokoaminen ei ollut tarpeellista, koska toimintamme kannalta keskeinen sanasto on jo määritelty yhdistyksen säännöissä. Ja vaikka olemmekin muuten seuranneet kansainvälistä keskustelua, myös suhteiden ylläpito muihin alan järjestötoimijoihin on ollut käytännössä tauolla ajankohtaisten yhteistyöpyrkimysten puutteesta. Asia on tosin korjaantumassa jo nyt keväällä 2024 liittyen yhteistyöhön kesällä järjestettävien tapahtumien tiimoilta.