LHB-Liiton aktiivit jatkavat kuluneen Pride-kuukauden uutisvirran jälkiperkausta. Kuvalainaukset ovat kommentoitavista artikkeleista. Ensimmäinen osa löytyy täältä.
KUMMAT
Hesari: Helsinki Pride kieltäytyi yhteistyöstä kokoomuksen ja keskustan kanssa
Iiris: Helsinki Priden tärkein tavoite viime vuosina oli translain uudistaminen niin, että kuka tahansa mies voi ilmoittautua naiseksi (ja päinvastoin). Keskusta ja Kokoomus esittivät jonkin verran kritiikkiä ajatusta kohtaan, eivätkä kaikki niiden kansanedustajat äänestäneet uudistuksen puolesta. Siksi heitä ei nyt haluttu Helsinki Priden yhteistyökumppaneiksi. Loogista sinänsä.
Suuri yleisö luulee Helsinki Priden olevan lähinnä lesbojen, homojen ja biseksuaalien rakkauden juhla. Ei se ole. Helsinki Pride on Setan jäsenjärjestö. Setan seuraavat tavoitteet ovat, että sukupuoliahdistusta kokevia lapsia lääkitään kokeellisilla hormoniblokkereilla ja että lapset saavat itse valita juridisen sukupuolensa. Keskustalla ja Kokoomuksella olisi nyt hyvä sauma irtisanoutua näistä tavoitteista.
Sametti: Pridessa ei ole enää pitkään aikaan ollut kyse homojen oikeuksista yleisesti, vaan vihervasemmiston ja queerfeministien poliittisista tavoitteista. Mikäli pridelle haluaa osallistua joko blokkina tai yhteistyökumppanina, on sitouduttava tiettyihin arvoihin (priden järjestäjät ovat vaatineet näihin sitoutumista kirjallisesti aiemminkin). Arvot ovat sellaisia, että ne voi allekirjoittaa käytännössä ainoastaan vihervasemmiston ja queerfeminismin kannattajat. Tämä on ollut pride-aihetta seuranneiden tiedossa jo hyvin kauan, mutta valtaväestöllä välttämättä ei. Se, että priden järjestäjät ovat halunneet tehdä translaista kynnyskysymyksen, ei yllättänyt minua yhtään, sillä epävirallisesti he ovat tehneet sitä jo kauan. Nyt, kun he tekivät niin virallisesti, niin ei ole enää epäselvää kenellekään, että mitä arvoja pride nykyään edustaa. Mukavaa huomata, että nyt tämän asian kautta sen tajusivat kaikki muutkin.
Yle: Kokeile Ylen kreisissä LGBTQIA+ -pelissä miten hyvin sopisit mukaan Queer-porukkaan
Sametti: Tämä peli on yksinkertaisesti kammottava, niin ulkoasultaan kuin sisällöltään. Peli on lähinnä sellainen, jonka joku rääväsuu teini voisi kyhätä kasaan, kun haluaa tehdä pilkkaa seksuaalivähemmistöistä. Miten tämä oli kenenkään mielestä hyvä idea ja miten on mahdollista, että tämä on voittanut jonkun kansainvälisen palkinnonkin? Pahinta on, että peliä kutsutaan queer-nimityksen lisäksi LGBTQIA+ -peliksi. LGBTQIA+ viittaa homoihin ja transsukupuolisiin, jotka ovat eri asia kuin queer, joka viittaa queer-teoriaan. Pelin sisältö ei toki yllätä, mikäli queer-teorian sisältö on tuttua, mutta en homona ja transsukupuolisena halua ikinä tulla yhdistetyksi tällaiseen ryönään. Olen homo, en queer, ja en kannata queer-teorian yhtäkään osa-aluetta.
(Lisääntyvä Pride-vastustus 1/3)
STT: Voimistunut vastustus vaikeuttaa pride-juhlintaa Yhdysvalloissa
Anna K: Tänä vuonna useat artikkelit ovat nostaneet esiin Priden vastustuksen eri paikoissa. Esimerkiksi USA:ssa Teksasin osavaltiossa on jouduttu karsimaan Priden ohjelmaa kasvaneiden turvallisuuskulujen vuoksi. Mielenkiintoista oli, että Yle oli tässä yhteydessä nostanut artikkelikuvakseen lapsia ilakoimassa sateenkaarilippujen kanssa. Voimakkain vastustus nimittäin kohdistuu ainakin somessa tekemieni havaintojen mukaan nimenomaan siihen, että lapsia tuodaan yhä enemmän Pridelle, jonka sisältö on aikuisille suunnattua ja hyvin seksuaalista. On kurjaa, että ilmeisesti väkivallan uhka on todellinen, koska turvallisuuteen täytyy kiinnittää niin paljon enemmän huomiota.
(Lisääntyvä Pride-vastustus 2/3)
Yle: Valtuutetun alatyylinen Pride-puhe sai vastavoimakseen Lieksan ensimmäisen sateenkaarimessun – yli 120 osallistujaa saapui läheltä ja kaukaa
Anna K: Lieksassa oli järjestetty sateenkaarimessu tavallaan protestina Perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja Keijo Porkan Pride-liputusta vastustaneelle puheenvuorolle. Helsingissä on artikkelin mukaan järjestetty sateenkaarimessuja jo parikymmentä vuotta. Helsingistä Lieksaan muuttanut mies myös arvelee, että ihmisten pitäisi saada lisää tietoa, jotta he eivät vastustaisi pride-liputusta. Ikävä kyllä asia tuntuu olevan juuri päinvastoin. Mitä enemmän ihmisille annetaan tietoa omituisista ja alati muuttuvista intersektionaalisista LHBTQIA+ -periaatteista, sitä voimakkaampaa tuntuu vastustus olevan.
Kävin mielenkiinnosta lukemassa artikkelin Keijo Porkan puheenvuorosta. Puhe oli ilmeisen asiaton. Tämä kohta kiinnitti kuitenkin huomioni: ”Porkka aloitti puheenvuoronsa lukemalla lähes sanasta sanaan puheen, jonka valtuutettu Tapio Puolimatka (kd.) piti toukokuussa Jyväskylän kaupunginvaltuustossa. Puheessaan Puolimatka väitti Pride-ideologian loukkaavan lapsen perusoikeuksia esimerkiksi biologiseen äitiin ja isään.” Porkka oli asiattomasti plagioinut Puolimatkan puhetta, mutta kun kävin katsomassa (luultavasti) kyseisen puheen, Puolimatka ei maininnut siinä homoja juuri lainkaan, vaan vetosi lapsen oikeuksiin saada tietää biologinen alkuperänsä ja sukupuolineutraalius ja sukupuolen merkityksen hävittäminen siis olisi siten lasten oikeuksien vastaista. Puolimatka mainitsi myös yhden lapsen oikeuksista olevan oikeus vanhempiin, jotka ovat kumpikin eri sukupuolta. Erikoinen tulkinta, mutta Puolimatkan puhe oli kokonaisuudessaan mielestäni melko asiallinen, sen sijaan Porkan puheenvuoro ei ilmeisesti ollut, sillä hän oli väittänyt Pride-liputtajien puolustavan eläimiinsekaantumista ja pedofiliaa. Porkan puheesta onkin ilmeisesti kirjattu rikosilmoitus, mutta sitä ei poliisi kommentoinut enempää. Lieksan sateenkaarimessu oli kuitenkin menestys ja sinne saapui ihmisiä läheltä ja kaukaa osoittamaan, että Lieksassa priden puolustajiakin on.
(Lisääntyvä Pride-vastustus 3/3)
Iltalehti: Pride-paidat saivat kyytiä – NHL kieltää joukkueilta kohua aiheuttaneet teema-asut
Anna K: Myös NHL on Iltalehden mukaan ”kieltänyt seksuaalivähemmistöjä tukevat pride-paidat”. Pride ei kuitenkaan korosta enää nykyään juuri lainkaan seksuaalivähemmistöjä ja lisäksi se on poliittinen ja ideologinen liike. Uutista tarkemmin syynäämällä käy myös ilmi, että NHL ei otsikon vastaisesti suinkaan ole kieltänyt pride-paitoja, vaan on lopettanut alkulämmöissä paitojen vaihtamisen. NHL:n komissaari Gary Bettman sanoi, että tämä asia vei fokuksen pois itse pelistä enemmän siihen, kenellä ei pride-paitoja ollut. Mielestäni ratkaisu oli oikea, vaikka jääkiekkokulttuurissa ja NHL:ssä olisi kuitenkin sijaa homofobian kitkemiselle. Poliittisen ja ideologisen liikkeen paidan käyttämiseen velvoittaminen ei mielestäni ole kuitenkaan oikea tie. Alkuperäisestä artikkelista: ”Bettman confirmed “absolutely” that Pride nights will continue and that “/…/The only difference will be we’re not going to change jerseys for warmup because that’s just become more of a distraction from really the essence of what the purpose of these nights are.” Bettman also confirmed Pride jerseys will continue to be designed and sold and players who choose to model them are free to do so.”
Markkinointiuutiset: Musti ja Mirri tuo koira- ja kissaversiot Tom of Finlandin taiteesta katukuvaan
Anna P: Mustin ja Mirrin ”leikkisä” Tom of Finland -henkinen kamppis pyrki hyvään, mutta onnistui vaikuttamaan vain äärimmäisen oudolta ja creepyltä. Nahka-asuihin puettuja homokoiria ja -kissoja? MIKSI?
Iiris: Se, vihaako vai rakastaako tätä kampanjaa, riippuu luullakseni siitä, onko joskus altistunut turripornolle tai vastaavalle. Jos on, niin väistämättä tulee mieleen turrifetissi sekä kirkkaassa päivänvalossa Pride-kulkueissa konttaavat kuonokopalliset BDSM-miehet. Jos ei, niin kuvat voivat olla vain suloista hassuttelua.
Yle: Kaupunginjohtaja teki rikosilmoituksen sateenkaariaktiiveista kaupunginhallituksen ja -valtuuston tietämättä
Anna K: Savonlinnassa ei järjestetty viime vuonna virallista pride-liputusta, joten aktivistit laskivat alas Suomen lipun ja nostivat tilalle sateenkaarilipun. Tästä oli tehty rikosilmoitus Suomen lipun häpäisemisestä ja näpistämisestä kaupunginjohtajan yksipuolisella päätöksellä. Lippu oli palautettu asianmukaisesti kaupungille. Valtuustossa ilmeisesti valtaosa oli kannattanut aloitetta pride-liputuksesta, mutta artikkelista ei käynyt ilmi, oliko aloitetta käsitelty valtuustossa vieläkään virallisesti. Savonlinnasta on aiemmin uutisoitu, että taidekoululaisia kiusataan järjestelmällisesti ja että viime vuonna priden läheisyydessä oli räjäytetty pullopommi (joskaan tutkinnassa todisteita pullopommin yhteydestä prideen ei löydetty). Tilanne Savonlinnassa on siis selvästi tulehtunut. Kiusaaminen tai väkivalta ei tietenkään ole ok, mutta mietin, että onko tämäkään nyt oikea tapa yrittää ratkaista ongelmaa, vai pahennetaanko tässä vain vastakkainasettelua. Ylen uutisen kommenteista: ”Itse kannatan tasa-arvoa, mutta en aina oikein ymmärrä tätä pride-hehkutusta. Tässähän ihan selvästi nostetaan yksi ryhmä ylitse muiden ja vielä liputetaankin. Emmehän me tavan tallaajatkaan saa tuollaisia kunnianosoituksia. Voin jopa sen tunnustaa että tuo alkaa pikkuisen sieppaamaan kun jatkuvasti tuotakin juttua ylistetään. Olen työskennellyt erilaisten ihmisten kanssa ja aina olen jokaisen laittanut samalle viivalle, mutta ihan oikeasti…”
Kommentoin vielä loppuun, että rikos on poliisiasia, eikä poliittinen kysymys. Mielenilmauksille on paljon muitakin, laillisia, keinoja.
Mitä mieltä te olette? Jäikö jokin tulkinta tai mielipide hiertämään? Haluaisitteko lisätä jotain oleellista? LHB-Liiton blogi ottaa mielipidekirjoituksia vastaan!
One Reply to “Pride-jälkiperkaus 2023: Uutisvirran hyvät, pahat ja kummat (osa 2)”
Comments are closed.