Pride-jälkiperkaus 2023: Uutisvirran hyvät, pahat ja kummat (osa 1)

LHB-Liiton aktiivit palaavat kommentoimaan kuluneen Pride-kuukauden tapahtumia ja mediatarjontaa. Kuvalainaukset ovat kommentoitavista artikkeleista.

HYVÄT

Hesari: Viro hyväksyi tasa-arvoisen avio­liitto­lain ensimmäisenä Baltian maana

Hesari: Latvian tuore presidentti on EU:n ensimmäinen avoimesti homoseksuaali valtionpäämies

Iiris: Onnea, Viro! Tämä on todella hieno uutinen.

Virossa on ollut rekisteröityjä parisuhteita vuodesta 2014 lähtien ja nyt saatiin tasa-arvoinen avioliittolaki. Asenteet ovat muuttuneet hyvin nopeasti myönteisemmäksi homoseksuaaleja kohtaan.

Latvian uusi presidentti on ensimmäisiä avoimesti homoseksuaalisia valtiojohtajia maailmassa. Tämä on historiallista. Todella hienoa, ettei hänen seksuaalinen suuntautumisensa ole ollut politiikassa menestymisen este!

Minua ihmetytti, ettei media hehkuttanut tätä enempää. Toisaalta voi kai pitää hyvänä asiana, jos presidentin homous ei jaksa kohahduttaa.

Yle: Putinin homoviha tehosi Ukrainassa aivan toisin kuin oli tarkoitus – Pavlo ja Vlad eivät piilottele rakkauttaan

Sami: Putinin imperialistiset haaveet näyttävät törmänneen seinään Ukrainassa niin aluepoliittisesti kuin kulttuurisestikin. Pitkään arvokonservatiivisena pidetyssä maassa mielipideilmasto on kääntymässä rekisteröityjen parisuhteiden puolelle. Sillä, että äärimmäisellä homovihalla on merkittävä osa putinistisessa lännen vastaisessa informaatiovaikuttamisessa, on epäilemättä osuutensa muutoksen takana.

Ylen esittelemä sympaattinen nuori sotilaspariskunta, Pavlo ja Vlad ovat antaneet kasvonsa uudelle lakialoitteelle. Me toivomme heille hyvää onnea niin sotarintamalle kuin myös kotirintaman pienempään kamppailuun.

IS: Jade Nyström osallistui Pride-tapahtumaan ja pettyi karvaasti – lataa suorat sanat sateenkaariväen käytöksestä

Sametti: Jade Nyström kritisoi Priden ilmapiiriä ja peräänkuuluttaa aitoa tasa-arvoa, mikä tarkoittaisi sitä, että sateenkaari-ihmiset olisivat kaikin tavoin samalla viivalla valtaväestön kanssa, eivätkä täten erottuisi valtaväestöstä edes sateenkaarilipun avulla. Hän oli lähtenyt edellisenä vuonna ilmapiirin vuoksi pois pridelta kesken kaiken ja ei tänä vuonna osallistu ollenkaan. Olen itsekin lähtenyt pridelta pois kesken kaiken ja jättänyt pääosin kokonaan osallistumatta jo pitkään. Olen Jaden kanssa samaa mieltä ilmapiiristä sekä aidosta tasa-arvosta. Jadea on kritisoitu näistä näkemyksistä, koska ne mukamas antavat aseita konservatiiveille. Olen saanut itse kuunnella vastaavaa kommentointia jo vuosikausia. Mikäli priden kohderyhmään kuuluvilla henkilöillä on kritiikkiä prideen liittyen, niin miksi sitä ei oteta vakavasti, vaan yritetään painaa kritiikin esittäjää alas eri tavoin?

Apu: Pohjanmaa kohahti, kun kirkkoherra Eija Nivala vihki poikansa avioliittoon miehen kanssa – ”Tämä tie on pakko kulkea”

Yle: Sateenkaaripareja vihkineitä pappeja ei ole viime vuosina rangaistu, mutta ”harmaa alue” repii kirkkoa yhä

Sami: Moni LHB-ihminen on ymmärrettävästi turhautunut kirkon hitaaseen uudistumiseen samaa sukupuolta olevien vihkimisen suhteen. Oma kantani asiaan on vähän varovaisempi.

Se, mikä uskonnoissa tarjoaa monille lohtua ja elämää selkeyttäviä suuntaviivoja, jotakin vankkaa johon tukeutua epävarmassa ja usein kaoottisessa maailmassa, on niiden tarjoama vaikutelma (jotkut sanoisivat sitä illuusioksi) monituhatvuotisesta, katkeamattomasta perinteestä. Oma huoleni on, että mikäli kirkko jatkaa tiellään valtavirran punavihreän politiikan seuraajana, ja hyväksyy samaa sukupuolta olevien avioliitot liian nopeasti, se menettää yhä useamman kristityn, ja kristinuskosta mahdollisesti merkitystä hapuilevan luottamuksen oman uskonnollisen perinteensä jatkajana. Seurauksena voi olla se viimeinen oljenkorsi monelle konservatiivikristitylle, jotka sitten irtautuvat kirkosta liittyäkseen toisiin, äärimmäisempiin liikkeisiin. Samalla uskonnosta merkitystä etsivät hakeutuvat toisaalle, autenttisemmilta vaikuttavien uskonnollisten yhteisöjen vaikutuspiiriin (mikä voikin käytännössä merkitä vaikka minkälaisiä kiihkofundamentalisteja tai new age -puoskareita).

Tämä varmasti tuskastuttaa monia, mutta oma mielipiteeni on, ettei uskonnollisen yhteisön voi olettaa seuraavan valtavirtayhteiskunnan moraalista kehitystä samantahtisesti sen kanssa (ja se on hyväkin asia, koska se ”kehitys” ei läheskään aina ole positiivista). Positiivinen ja aidosti kestävä kehitys tapahtuu hitaammin, uskovaisten sisäisen dialogin kautta – ei ulkopuolelta tulevan poliittisen paineen sanelemana.

Tästä näkökulmasta katsoen Suomen ev.lut. kirkon käytäntö olla rankaisematta samaa sukupuolta avioliittoon vihkineitä pappeja vaikuttaa mielestäni hyvältä väliaikaiselta kompromissiratkaisulta. Olen onnellinen Oskari Nivalan ja Jere Postin puolesta, koska he saivat toivomansa vihkimisen. Eläkää pitkään ja menestykää, kuten Star Trekissä sanotaan! Toivon myös, että samanlainen ratkaisu löytyy muillekin LHB-ihmisille, jotka haluaisivat vihkimisen papin aamenella.

Hesari: ”Saadaan kaikki olla sellaisia kuin ollaan” – Tinja-Riikka Korpela juhlii tyttöystävänsä Emilia Rinteen kanssa rakkauden 10-vuotispäivää

Anna P: Ihana hyvänmielen juttu seksuaalivähemmistöön kuuluvasta jalkapalloilijasta Tinja-Rikka Korpelasta ja hänen tyttöystävästään Tämän vuoden Priden aikana pariskunnalle tulee täyteen 10 yhteistä vuotta. Isosti onnea heille!

PAHAT

Yle: Suomalaispuhujan kimppuun käytiin Tallinnan Pride-tapahtumassa – ”Emme anna vihan voittaa”

MTV: Tällaisia ovat salassa tehtävät eheytyshoidot: Patrick ja Jussi kertovat, kuinka heitä yritettiin ”parantaa” homoudesta

Anna K: Patrick Tiainen on eheytyshoitojen uhri ja avoimesti homoseksuaali pastori. Tiainen on perustanut Suomen uskon sana -seurakunnan. MTV:n artikkelissa Tiainen, sekä hänen ystävänsä Jussi Lukács, kertovat eheytyshoidoista. Artikkeli oli rankkaa ja surullista luettavaa. Lisäksi on huomionarvoista, että Tiainen itse oli hakeutunut eheytyshoitoihin. Oli järkyttävää lukea, että lääkärit ja laillistetut psykoterapeutit olivat lähteneet mukaan tällaiseen toimintaan. Tässä käy hyvin ilmi aikuisten vastuunkannon tärkeys, kun lapsi/nuori haluaa ryhtyä itselleen vahingolliseen toimintaan. Lapsi ei aina tiedä parhaiten, mikä hänelle on hyväksi. Jopa hormonihoitoja on käytetty eheytykseen.

MTV:n artikkelin valossa oli todella surullista lukea, että Tiaisen kimppuun oli hyökätty puukon kanssa Tallinnassa. Kyseessä on todellinen viharikos ja homofobinen väkivalta. Ihmettelen, miksei asia ole ollut enemmän tapetilla. Tiainen sai kuitenkin vakavia vammoja ja hyökkääjän tarkoituksena oli selvästi murhata Tiainen hänen homoutensa vuoksi. Homofobia ei ole kadonnut minnekään, vaan on hyvin vakava ongelma edelleen vuonna 2023, eikä sitä pitäisi vähätellä. Lisäksi homofobiasta pitäisi puhua omana ongelmanaan, erillään muista fobioista.

QX: Helsinki Pride yhteisö ry:n hallituksen jäsen yllyttää väkivaltaan homoja kohtaan

QX: Mitä transfobia on – mitä on gaymiesten transfobia?

QX: Helsinki Priden pitää saada rivinsä suoriksi

Sami: Näyttää siltä, että Suomen QX:llä ollaan toden teolla herätty historiallisissa LGBT-aktivistijärjestöissä nousussa olevaan homovastaisuuteen. Hivenen ennen Helsingin Pride-viikon alkua QX uutisoi Helsinki Pride yhteisö ry:n hallituksen jäsenen julkaisseen Instagram-tilillään meemin, jossa piirroshahmo kippaa ”transfobiset homot” jyrkänteeltä alas.

Sitä emme tiedä, mitä kyseinen yksilö transfobialla tarkoitti (hän ei ole sitä meille avannut), mutta QX:n Sami Montell on aivan oikeassa todetessaan, että viime vuosina niitä homoja ja lesboja on yhä useammin leimattu transfobisiksi, joiden seksuaalinen suuntautuminen perustuu biologiseen sukupuoleen – ei toisen henkilön ilmoittamaan sukupuoli-identiteettiin (kuten nykyajan LGBT-aktivistien julkilausuttuihin ihanteisiin kuuluu). Kyseisen kaltainen homovihamielisellä väkivaltakuvastolla herkutteleva meemi ei valitettavasti ole myöskään mikään yksittäistapaus ”edistysmielisten” transaktivistien keskuudessa, Montell lisää.

Pidemmässä mielipidetekstissään Montell luettelee Helsinki Priden muita viimevuotisia homovastaisia retorisia ylilyöntejä ja esim. esimerkkejä vahvasti mielipiteitä jakavan queer-eetoksen alati vahvistuvasta asemasta sen viestinnässä ja kuvastossa. Sattumoisin myös queeriin kuuluu olennaisesti seksuaalisen suuntautumisen käsitteen kyseenalaistaminen. Montell toivoo, että avoimella vuoropuhelulla ja itsekritiikillä liitoksissaan natiseva LGBTQQA+-liittouma voitaisiin vielä pelastaa sen lopulliselta hajoamiselta. Itse olen skeptinen sen suhteen, ainakin niin kauan kuin perustavanlaatuiset termit kuten homoseksuaalisuus halutaan purkaa tai määritellä perusteellisesti uudelleen.

Iltalehti: Take That -tähti tiputettiin Englannin Pride-tapahtumasta sometykkäyksiensä takia

Anna P: Take That -yhtyeen Howard Donald ei enää ollut tervetullut esiintymään Grooveboxin Pride-tapahtumassa mm. siksi, että tykkäsi somepäivityksestä, jossa oli transfobinen viesti: ”Vain naisilla voi olla kuukautiset, miehet tai transhenkilöt eivät kykene siihen”. Tästä nousi meteli, ja monta mieltä pahoitettiin, mahdollisesti jopa henkiä menetettiin. Donald on sittemmin poistanut Twitter-tilinsä, pukeutunut säkkiin ja ripotellut tuhkaa päälleen sekä pyytänyt vuolaasti anteeksi tuottamaansa pettymystä. Ajatuspoliisi 1, Donald 0

QX: Islamistit aikoivat hyökätä Wien Pride -kulkueeseen

Sami: Parin vuoden hiljaiselon jälkeen moni ehti jo huokaista helpotuksesta, mutta viime vuoden Oslon ammuskelun ja Wienin estetyn terrori-iskun jälkeen on todettava, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kohdistuva islamistinen terroriuhka näyttää tulleen jäädäkseen Eurooppaan.

Terrori-iskujen yhteydessä on tapana puhua laajemmin ääriuskovaisesta homo- ja transfobiasta, mutta on tärkeää pitää mielessä, että konservatiiviuskovaisten yhteisöjenkin välillä on laajoja eroja. Eri uskonnollisessa perinteissä on hyvin erilaisia tekstuaalisia kehotuksia ja syvälle juurtuneita käytänteitä, mitä tulee homoseksuaalien kohteluun ja miten meidät nähdään ihmisinä: ero lavean syntipuheen ja suoranaisen, julkituodun kuolemantuomion kannattamisen välillä voi käytännössä merkitä eroa elämän ja kuoleman välillä. Moni muistaakin, kun Mellunmäen moskeijan imaami ilmoitti vertahyytän yksiselitteisesti vuosikymmenen takaisessa Ylen Islam-illassa, että islamissa rankaisu homoseksistä on kuolema.

Tästä näkökulmasta katsoen Päivi Räsäsen hiljattain kokema ajojahti näyttää erityisen surkuhupaisalta. On vaikea uskoa, että kukaan oikeasti yltyisi väkivaltaan asti, massamurhasta puhumattakaan hänen verrattain miedon viestintänsä perusteella, tuntui se itse kultakin kuinka epämiellyttävältä tahansa. Työssä suvaitsevaisuuden puolesta on tärkeä pitää mielessään asioiden todelliset mittasuhteet, ettei itse sorru hillittömyyksiin.

Osa 2 on luettavissa täällä.

One thought on “Pride-jälkiperkaus 2023: Uutisvirran hyvät, pahat ja kummat (osa 1)

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: