Mitä on anti-gender?

Termi anti-gender on äskettäin annettu naisten oikeuksien vastaiselle liikehdinnälle Euroopassa, erityisesti Itä-Euroopassa (mm. Puola, Unkari, Bulgaria). Vielä muutama vuosi sitten samaa liikettä kutsuttiin yleisesti anti-choice-liikkeeksi, ja sitä termiä käytämme tässä kirjoituksessa.

Anti-choice on englantia ja viittaa valinnanvapauden vastustamiseen. Käytännössä termi  tarkoittaa naisten aborttioikeuden vastustamista, mikä onkin tämän uskonnollis-konservatiivisen liikkeen ydinteemoja. Toinen ydinteema on pyrkimys irtautua Istanbulin naisiin kohdistuvan väkivallan vastaisesta sopimuksesta. Toisin sanoen anti-choice-toimijat pyrkivät laillistamaan perheväkivallan.

Anti-choice-konservatiivit käyttävät perusteluinaan uskontoa ja perinteitä. He ovat ilmaisseet myös vastustavansa sanaa gender, koska Istanbulin sopimuksessa sanaa käytetään kuvaamaan sosiaalisia sukupuolirooleja (1, 2). Heistä on ikävää, että kaikki eivät tunnusta sukupuoliroolien olevan biologiseen sukupuoleen automaattisesti liittyvä asia ja Jumalan tahto.

kuva kirjasta Perspectives on anti-choice lobbying in Europe - Study for policy makers on opposition to sexual and reproductive health and rights in Europe
Europarlamentaarikko Heidi Hautalan (vihr.) tilaama tutkimus anti-choice-liikkeestä vuodelta 2016. Tutkimuksesta on tehty vuonna 2020 päivitetty painos, jossa termi on vaihdettu anti-gender-liikkeeksi. Linkit löytyvät tekstin lopusta.

Mitä on gender?

Sana on englantia ja alun perin se on tarkoittanut sanan kielitieteellistä sukua (esimerkiksi maskuliini, feminiini, neutri). 1900-luvulla englannin sana sex, joka tarkoittaa biologista sukupuolta, alkoi enenevissä määrin tarkoittaa myös seksin harrastamista. Koska seksi oli tabu ja sanan sex ääneen sanominen kiusallista, gender otettiin käyttöön kohteliaaksi kiertoilmaukseksi (biologiselle) sukupuolelle. 

Feministit alkoivat viimeistään 1940-luvulla puhua sukupuolistereotypioista ja sukupuolirooleista sanalla gender erottaakseen ne biologisesta sukupuolesta. Sukupuolirooleilla tarkoitetaan niitä tyttöihin ja poikiin kohdistuvia odotuksia, jotka tyttöjen odotetaan omaksuvan kasvaessaan hyviksi naisiksi ja poikien kunnon miehiksi. (3)

Sanan gender käyttö on muuttunut myös transsukupuolisiin liittyvissä asioissa. Ennen 2000-lukua transsukupuolisten parissa ajateltiin usein, että lääketieteellisten transhoitojen jälkeen, kun ihmisen ulkonäkö on muuttunut, hän pystyy elämään kohdesukupuolensa roolissa, ja tällöin hän on sosiaaliselta sukupuoleltaan (gender) vihdoin mies/nainen. Lisääntymisbiologinen sukupuoli (sex) ei sinänsä pohjimmiltaan hoidoissa muutu. 

Viimeistään 2010-luvulla transaktivistipiireissä levisi ajatus, jonka mukaan lääketieteelliset hoidot eivät ole mitenkään olennaisia transsukupuolisuudessa. Kuulemma ihmisen täytyy voida vaatia tietynlaista sosiaalista kohtelua jo sillä perusteella, että hänen sukupuoli-identiteettinsä on miehen tai naisen.

Tietyissä yhteyksissä gender muuttui ainoaksi käytetyksi sanaksi sukupuolelle, kun alettiin vaatia, että henkilön oma sukupuoli-identiteetti on ainut olennainen sukupuolen käsite. Vaatimus kuuluu, että biologisella sukupuolella tai muiden määrittämällä sosiaalisella sukupuoliroolilla ei pitäisi olla mitään väliä missään yhteydessä, ja siksi niistä ei saisi myöskään puhua sukupuolena.

kasa vaateripustimia ja mielenosoituskylttejä
Kuva puolalaisten naisten aborttioikeutta puolustaneesta mielenosoituksesta 23.10.2020. Kuvaaja Zuza Gałczyńska

Mitä on gender-kriittisyys?

Tähän soppaan halutaan monesti sekoittaa myös niin sanotusti gender-kriittiset feministit tai muut aktivistit. Nimitys gender-kriittinen on yhteisön itsensä antama, ja se viittaa näkemykseen siitä, että sukupuoli-identiteetti ei ole tärkeämpi kuin biologinen sukupuoli. Gender-kriittiset henkilöt kyseenalaistavat esimerkiksi sen, pitääkö biologisen miehen päästä naisten vankilaan tai naisten urheilusarjaan pelkästään sillä perusteella, että hän sanoo, että hänellä on naisen sukupuoli-identiteetti. Lisäksi he kyseenalaistavat sukupuoliroolit ja ajatuksen siitä, että naisten pitäisi olla feminiinisiä ja miesten maskuliinisia.

Pähkinänkuoressa

Itä-Euroopan anti-choice-konservatiiviliike vastustaa sanaa gender, koska heistä sukupuoliroolit eivät ole pelkkiä sosiaalisia rooleja, joilla voi leikitellä tai joita vastaan voi kapinoida. Heistä sukupuoliroolit ovat luonnonlaki ja Jumalan tahto. Gender-kriittinen liike taas vastustaa sukupuolirooleja. Gender-kriittiset vastustavat naiseuden käsitteen typistämistä pelkäksi feminiiniseksi sukupuoli-identiteetiksi, sillä naiseushan on biologinen tosiasia eikä identiteetti tai rooli. Sama koskee mieheyttä ja maskuliinisia sukupuoli-identiteettejä.

Mitä mieltä LHB-Liitto on?

LHB-Liitto on gender-kriittinen, sillä meistä biologisella sukupuolella on paljonkin väliä homo- ja biseksuaaleille. Seksuaalivähemmistöt ovat taistelleet nimenomaan samaa biologista sukupuolta olevien parien oikeuksista. Kukaan ei ole tullut kyselemään uhrien identiteettejä ennen miesparin hakkaamista kadulla. Olisi historiatonta väittää, ettei biologisella sukupuolella olisi ollut mitään väliä seksuaalivähemmistöjen kokemassa sorrossa. 

On myös homovastaista väittää, ettei biologisella sukupuolella saisi enää olla mitään väliä, kun homoseksuaalit etsivät kumppania. Sehän tarkoittaisi, että lesbon olisi pakko hyväksyä kumppanikseen biologinen mies, sukuelimineen päivineen. Homoseksuaalien painostaminen heteroseksuaalisiin suhteisiin, käytettiinpä tekosyynä sitten uskontoa tai modernia käsitystä sukupuolen moninaisuudesta, on aina eheyttämistä ja erittäin vahingollista.

Emme ole osa anti-choice- tai anti-gender-liikettä. Miesten ja naisten välinen tasa-arvo on kirjattu yhdistyksemme sääntöihin. Tuemme naisten oikeutta turvalliseen raskaudenkeskeytykseen ja vastustamme lähisuhdeväkivaltaa. Rahoituksemme tulee suomalaisilta jäseniltämme.

Lähteet

  1. EWL President: Protection of Women Is Not Radical Feminism, Balkan Insight, 2021 https://balkaninsight.com/2021/07/05/ewl-president-protection-of-women-is-not-radical-feminism/
  2. Domestic Violence Treaty Falling Victim to Political Obtuseness, Balkan Insight, 2020 https://balkaninsight.com/2020/08/04/istanbul-treaty-falling-victim-to-political-obtuseness/
  3. gender, Oxford English Dictionary, luettu 9.5.2022 https://www.oed.com/viewdictionaryentry/Entry/77468

Lisää luettavaa

  1. Sirpa Pietikäinen: Katolisen kirkon lobbarit vastustavat naisten oikeuksia EU:ssa, Kirkko ja kaupunki, 2017 https://www.kirkkojakaupunki.fi/-/sirpa-pietikainen-katolisen-kirkon-lobbarit-vastustavat-naisten-oikeuksia-eu-ssa
  2. Perspectives on anti-choice lobbying in Europe – Study for policy makers on opposition to sexual and reproductive health and rights in Europe, Elena Zacharenko, 2016 https://heidihautala.fi/wp-content/uploads/2020/01/SRHR-Europe-Study-_-Elena-Zacharenco.pdf
  3. Anti-gender mobilisations in Europe – Study for policy makers on opposition to sexual and reproductive health and rights (SRHR) in European institutions, Elena Zacharenko, 2020 https://heidihautala.fi/wp-content/uploads/2020/12/Anti-gender-Mobilisations-in-Europe_Nov25.pdf (edellisen päivitetty painos, jossa termiksi on vaihdettu anti-gender)
  4. Heidi Hautala: Kansainvälinen, naisten oikeuksia polkeva liike valtaa tilaa, 2018 https://www.vihreatnaiset.fi/blog/2018/09/28/heidi-hautala-kansainvalinen-naisten-oikeuksia-polkeva-liike-valtaa-tilaa/

One thought on “Mitä on anti-gender?

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: