10 tapaa vahvistaa hyvinvointiaan vähemmistöön kuuluvana, osa 2/2: Triggerit ja vähemmistöstressi sekä some, netti ja kaverit

Tämä on anonyymi vieraskynäkirjoitus. Lämmin kiitos kirjoittajalle! Lue ensimmäinen osa täältä.

10 tapaa vahvistaa hyvinvointiaan vähemmistöön kuuluvana

Triggerit ja vähemmistöstressi

4. Tunnista vähemmistöstressisi ja hoida triggerisi

(Toim. huom.: Triggeri on termi, joka on omaksuttu traumaan liittyvästä psykologisesta sanastosta (traumalaukaisija tai traumatriggeri, eng. trauma trigger). Yleisemmin sillä tarkoitetaan ärsykettä, joka muistuttaa jostain kivuliaasta asiasta aikaansaaden hallitsemattoman tunnevyöryn. Vähemmistöstressillä – jonka jotkut kokevat poliittisesti latautuneeksi termiksi – tarkoitetaan henkistä kuormitusta, joka syntyy syrjinnästä, syrjinnän pelosta ja/tai erilaisuuden kokemuksesta.)

Joopa joo, helpommin sanottu kuin tehty. Mitä paskempaa kohtelua on saanut, sitä enemmän pienet asiat osuu hermoon. Mutta mitäpä sille asialle tehdä?

Voi tunnistaa, mistä omat tunteet tulee. Mikä tulee nykyhetkestä, mikä tulee jostain menneisyyden kaikuna? Ja mitä voisi tehdä rauhoittaakseen itseään?

Onko noilla ihmisillä, jotka osuu mun triggereihin, nyt valtaa muhun minkään muun kautta kuin mun omien tunteiden? Usein ei, ei ainakaan läheskään niin suurta kuin joskus lapsuuden koulukiusauskokemusten aikaan oli. Kun pystyy rauhoittamaan itseään, sen kanssa voi elää, että joku ei ymmärrä, tai että jopa ihan suoraan paheksuu. Sulla on sun elämä ja paheksujalla omansa.

Eli ne tunnetaidot. En voi päättää tunteitani, mutta miten oppisin säätelemään niitä niin, että voin elää niiden kanssa? Että en ota asioita liian vakavasti. Että olen itse omien tunteideni ohjaksissa, enkä heilu sinne tänne ulkoa päin tulevien ärsykkeiden mukaan. Ei ole helppo homma, mutta harjoittelu tekee mestarin ja se todellakin kannattaa, vaikkei mestaritasolle pääsisikään.

5. Tunnista mitkä ovat omat ongelmasi ja mitkä toisten. Torju samaistumisen kautta tuleva vähemmistöstressi.

Netti on täynnä tarinoita siitä, miten juuri minunlaisiani ihmisiä sorretaan maailmalla. Niihin on helppo upota, ihmisen huomio kiinnittyy stressaaviin asioihin luonnostaan, ja uhka nostaa adrenaliinipiikin, johon jää koukkuun. Ja tuntuu, että se kauheus on pakko jakaa somessa, että tietäkää!

Mut hetkinen! Mitä se oikeasti auttaa? Seuraako siitä muuta kuin, että tulee levittäneeksi vähemmistöstressiä muille saman alakulttuurin ihmisille, vaikka asialle ei voi tehdä mitään? Vai onko samalla esimerkiksi jokin kampanja, jonka kautta voisi auttaa?

Tämä on tasapainoilua. On hyvä tietää mitä maailmalla tapahtuu. Mutta tässä tarvitaan taas sitä tunneälyä ja itsesäätelyä. Hyvä ohjenuora on, että jos se netistä luettu muualla tapahtunut vaikuttaa omaan elämään enemmän kuin se, mitä itselle ja omassa lähiympäristössä omille kavereille ja perheelle tapahtuu, silloin on syytä vähentää ja keskittyä siihen omaan lähielämään.

6. Valitse taistelusi ja hyväksy, että muutkin valitsevat.

Aika ja jaksaminen on rajallista. Ihminen ei voi tehokkaasti vaikuttaa kovin moneen asiaan, ei jaksa ja ehdi edes perehtyä. Siksi kannattaa keskittyä pariin juttuun ja hyväksyä se, että muutkin keskittyvät eri juttuihin.

Miten kestän, kun muut eivät välitä siitä, mikä on minulle tärkeää? Ovat jopa päinvastaista mieltä! Tekevät jotain, mistä on mulle haittaa? Se on kamalaa. Miten kestän? Tässä tulee se ihmisten erilaisuuden ja rajallisuuden hyväksyminen vastaan.

Samalla toisin päin: mäkään en voisi, eikä mun tarvi, välittää kaikista toisten asioista. Samoin se mun aktivismi on todennäköisesti jollain tavalla jollekin toiselle haitallista, vaikka en sitä itse tajuakaan. Maailma on niin monimuotoinen ja ihmisillä on niin erilaiset tarpeet.

Some, netti ja kaverit

7. Vältä somedraamaa, älä säätele sillä tunteitasi.

Some on vääristävä peili, joka nostattaa tunteita, kärjistää ja luo draamaa.

Mitä nopeammin ja automaattisemmin johonkin informaatioon reagoit, sitä vähemmän henkisesti autonominen olet ja sitä helpompi sinua on manipuloida. Nämä alustat on tehty sitä varten, että olisit niistä emotionaalisesti riippuvainen. Se peli tuntuu ihanalta, kuin jatkuvasti pyörivä karuselli. Olen ärtynyt (ja täytyy toimia!), olen rakastettu (ihanaa)!

Maailma on täynnä ihmisiä, jotka eivät säätele omia tunteitaan sisäisesti, vaan käyttävät siihen ulkoa tulevaa palautetta, kuten somea. He uskovat somen vääristävää peiliä ja yrittävät värvätä muita haluamiinsa osiin, joskus suuttumaan, joskus hurraamaan. Se on inhimillistä, ja kun iso osa pelaa toisiaan vastaan, peli jatkaa pyörimistään.

Voit aidosti paremmin, kun säätelet tunteitasi jollain muulla tavalla kuin somella ja toisten reaktioilla. Toki, jos on oppinut tuohon somesäätelyyn ja on koukussa draamaan, niin irtiotto on alussa varsin vaikeaa. Samoin kuin minkä tahansa emotionaalisen riippuvuuden kanssa, millä on tottunut säätelemään tunteitaan.

8. Pysy netissä nimettömänä ja rajoita somen seuraajakuntaasi

Jos et malta pysyä poissa draamasta tai haluat ottaa asioihin kantaa, ja ellet ole julkisessa työssä kuten poliitikkona, someta anonyymina. Niin estät mahdollisia draamoja leviämästä arkielämääsi. Jos koko nimeäsi ei tunneta, mielipiteistäsi suuttuneet eivät voi uhkailla perhettäsi tai valittaa työnantajallesi. Voit vapaammin kirjoittaa, mitä ajattelet. Voit edelleen ottaa uskottavasti kantaa asioihin, anonyyminä varsinkin argumentit ratkaisevat, ei niiden esittäjä.

Kaverisome on myös vääristävä peili. Kaverit, jos ovat miellyttämishaluisia, eivät sano, jos teet jotain typerää. Erimielisyyttä ei haluta nostaa esiin, mutta sanomistesi tai kuviesi perusteella sinuun suhtaudutaan kuitenkin negatiivisemmin. Lisäksi asiat, joita jaat leviävät helposti suuremmalle joukolle kuin ajatteletkaan. Jos et tietoisesti rajoita näkyvyyttäsi, niitä lukevat myös sellaiset, joille et samoja asioita elämästäsi kertoisi.

9. Älä usko kaikkea, mitä näet ja luet, vaan tapaa ihmisiä livenä

Ihmisen somepersoona ja tosielämä voivat olla hyvin erilaisia. Varsinkin jos on tuntenut jonkun pidemmän aikaa, niin voi käydä tosi selväksi, että somessa on esillä hänestä juuri se siloiteltu kuva. Todellisuus sen takana on ja on ollut monenlaista.

Erityisesti kannattaa pitää tämä mielessä, kun seuraa kiinnostavia, puolituttuja tai tuntemattomia tyyppejä somessa. Kuratoituun somekuvaan, hyvin tehtyyn brändiin, on helppo ihastua tai samaistua, täyttää näkymättömiksi jäävät kohdat oman mielikuvituksen tuotteilla.

Sama pätee toisin päin. Älä usko omaakaan someminääsi. 😉 Kun saat palautetta nettipresenssistäsi, et tule nähdyksi kokonaisena ihmisenä, vaan se kertoo vain, että olet oppinut käyttämään somea ja miellyttämään seuraajiasi. Et saa niin kokonaisvaltaista ja aitoa persoonan peilausta kuin kasvokkain saisit. Ja tarvitset kokonaisvaltaista näkemistä ja nähdyksi tulemisen tunnetta itsesi löytämiseksi ja minuutesi vahvistamiseksi.

10. Tapaa ihmisiä oman kuplasi ulkopuolelta

Ihmiset eivät ole stereotypioita. Ihmiset ovat moniulotteisia olentoja. Yhden tai kahden määreen perusteella et voi tietää mitä kaikkea toinen ihminen oikeasti on. Anna itsesi löytää ja yllättyä siitä, mitä yhteistä sinulla voi olla erilaisten ihmisten kanssa.

Mielenterveydelle, kun tunneperusta on kunnossa eikä tule triggeröityneeksi erilaisuudesta tai omanlaisiin kohdistuvista ennakkoluuloista, tekee todella hyvää hengailla porukassa, jota yhdistää yhteinen kiinnostuksen kohde, mutta jossa on eri taustaisia, eri ikäisiä, eri poliittista suuntaa jne. kannattavia. Maailmankuva avartuu ja perusturvallisuus lisääntyy, kun huomaa miten paljon yhteistä voi olla ihmisten välillä yli erilaisten erottavuuksien.

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: