Seksuaalivähemmistöillä on oikeus järjestäytyä

Lesbojen, homojen ja biseksuaalien järjestäytyminen ei ole herättänyt pelkkää riemua LHBTQIA+-yhteisössä. Miksi yhteisön suhtautuminen on paikoin negatiivista? Tässä kirjoituksessa oiomme muutamia virheellisiä väitteitä.

Väite 1: LHB-Liitto syrjii kaikkia muita paitsi lesboja, homoja ja biseksuaaleja

LHB-Liitto ajaa seksuaalivähemmistöjen eli lesbojen, homoseksuaalien ja biseksuaalien asiaa sekä tarjoaa vertaistukea. LHB-Liiton on esitetty syrjivän niitä ihmisryhmiä, joita emme mainitse kohderyhmäksemme, eli kaikkia muita kuin homoja, lesboja ja biseksuaaleja. Ajatus on erikoinen. Syrjiikö Diabetesliitto muita kuin diabeetikkoja? Syrjiikö Sotaveteraaniliitto muita kuin veteraaneja? Ei tietenkään.

Yhden ryhmän kokoontuminen ei ole muilta pois ja kaikilla vähemmistöillä on lain takaama oikeus järjestäytyä. Meidän toimintaamme ovat tervetulleita kaikki asiaamme kannattavat seksuaalisesta suuntautumisesta, sukupuolesta ja sukupuoli-identiteetistä riippumatta.

Väite 2: On transvihaa kysyä, miten juridisen sukupuolen muuttaminen ilmoitusasiaksi vaikuttaa naisiin, lapsiin ja seksuaalivähemmistöihin

Seksuaalinen suuntautuminen tai sukupuoli-identiteetti ei lukitse ihmisen poliittista kantaa. Meidän on väitetty kannanotoillamme sulkevan transsukupuoliset pois toiminnastamme. Kaikki transsukupuoliset eivät kuitenkaan ajattele, että juridisen sukupuolen avaaminen ilmoitusasiaksi kaikille, myös ei-transsukupuolisille (!), edistäisi transihmisten asemaa. Esimerkkeinä mainittakoon suomalainen bloggaaja Tulenhenki, joka on kirjoittanut blogiinsa itsemäärittelyn ongelmista sekä brittiläinen aktivisti Debbie Hayton, jonka blogiin pääsee täältä: https://debbiehayton.com/blog/

Haluamme tukea tällaisia transaktivisteja antamalla heille näkyvyyttä, sillä tiedämme, että heidät usein suljetaan pois vanhoista yhteisöistään ja heitä nimitellään englanninkielisellä haukkumasanalla truscum (’todellinen transseksuaalinen saasta’). Heidän transsukupuolisuutensa kyseenalaistetaan ja heitä epäillään äärioikeiston käsinukeiksi – kaikki tämä vain siksi, että heillä on erilainen mielipide sukupuolesta ilmoitusasiana.

Väite 3: LHB-Liitto kieltää tiettyjen sukupuolivähemmistöjen olemassaolon (transsukupuoliset, muunsukupuoliset, genderfluid, demigender jne.)

Emme kiellä. Kieltämisellä tunnutaan vihjaavan kahta eri asiaa: joko sitä, että väittäisimme, ettei tällaisia identiteettejä ole olemassa, tai että haluaisimme näiden ihmisten lakkaavan olemasta, toisin sanoen kuolevan. Kumpikaan näistä ei ole totta. Itsestään selvästi on olemassa useita erilaisia sukupuoli-identiteettejä, myös sellaisia, joita emme tässä luetelleet, ja ihmisiä, jotka niihin identifioituvat. Emmehän me muuten keskustelisi koko asiasta. Emme halua kenellekään mitään pahaa emmekä todellakaan toivo kenenkään lakkaavan olemasta hengissä.

Koemme, että on syytä keskustella siitä, mihin kaikkeen sukupuoli-identiteetin pitäisi yhteiskunnassa vaikuttaa. Sukupuoli-identiteetti itsessään ei muuta kenenkään biologista sukupuolta eikä kaikilla ole kehosta riippumatonta sukupuoli-identiteettiä. Meillä ei kuitenkaan ole mitään halua poistaa tai eliminoida keskustelukumppaneitamme.

Väite 4: LHB-Liitto pitää muunsukupuolisuutta häiriönä

Sivuillamme on mainittu intersukupuolisuus eli poikkeavuus sukupuolen kehityksessä. Netissä on ilmeisesti tämän takia sanottu, että pitäisimme muunsukupuolisuutta häiriönä. Emme pidä, ja toivoisimme erityisesti LHBTQIA+-toimijoilta termien selvää käyttöä: intersukupuolisuudessa on kyse biologisesta sukupuolesta, muunsukupuolisuudessa taas sukupuoli-identiteetistä.

Järjestömme peräänkuuluttaa faktoihin perustuvaa, selkeää ja asiallista keskustelua sukupuolesta. Aiomme jatkossakin tuoda ilmi, että ihmisen lisääntymisbiologinen sukupuoli on kaksijakoinen. Intersukupuoliset eivät ole kolmas sukupuoli tai todiste siitä, että sukupuoli olisi jatkumo. Monet intersukupuolisuuden muodoista esiintyvät vain toisella sukupuolella, esimerkiksi Turnerin oireyhtymää esiintyy vain naisilla. Ei ole olemassa kolmatta tai neljättä sukupuolta, joka tuottaisi eri sukusoluja munasolujen ja siittiöiden ohella. Suosittelen tästä faktasta eri mieltä olevia hakemaan miljoonan dollarin löytöpalkkiota, joka on luvattu ihmislajin kolmannen sukusolun löytäjälle.

Väite 5: LHB-Liitto piilottelee synkkää menneisyyttään uudistamalla nettisivujaan

Olemme poistaneet maininnan intersukupuolisuudesta etusivuiltamme, koska selvästi se herättää lukijakunnassa hämmennystä siitä, mitkä ovat ydintavoitteitamme. Olemme myös lyhentäneet esittelytekstiämme, mitä aiomme paikata bloggaamalla tulevaisuudessa pidemmin mm. nuorten sukupuoliristiriidan hoidosta. Sivujemme 14.5.2021 julkaistu versio on kuitenkin tarkistettavissa arkistoversiosta ja seisomme näiden kannanottojemme takana.

Lopuksi

Elämme tahallisten väärinymmärrysten aikakautta, jossa ristiriitojen kärjistämisellä tavoitellaan sosiaalisen median käyttäjien huomiota ja tunnereaktioita. Pohdin, voisiko LHB-Liiton mustamaalaaminen valheellisilla väitteillä johtua siitä, että strategiaksi on valittu eristäminen: nuo ovat pahoja, pahempia kuin voitte kuvitellakaan, eikä heitä kannata kuunnella, koska he haluavat teille vain pahaa.

Yhteiskunnallisia muutoksia ei kuitenkaan viedä läpi huutamalla kovimmin ja vaientamalla vasta-argumentit keinolla millä hyvänsä. Muutos tapahtuu keskustelun kautta. Siksi me LHB-Liitossa jatkamme työtämme edistääksemme faktoihin perustuvaa ja selkeää keskustelua seksuaaliseen suuntautumiseen, sukupuoleen, sukupuoli-identiteettiin ja sukupuolirooleihin liittyvistä aiheista.

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: